Intră acum și în grupul de
Peste 100 de elevi proveniţi din 16 judeţe ale ţării, alături de profesori şi oficialităţi sucevene au participat marţi, 2 aprilie, la deschiderea oficială a Olimpiadei naţionale de Limba şi Literatura Germană Maternă, susţinută în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” din incinta Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.
La eveniment au fost prezenţi: Eva Vlad, reprezentant al ambasadei Germaniei la Bucureşti şi preşedintele comisiei centrale a olimpiadei, Christiane Cosmatu, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Alexandru Szepesi, director în cadrul Departamentului Minorităţi din Ministerul Educaţiei, lect. dr. Astrid Agatie de la Iaşi, Antonia Gheorghiu, preşedintele Forumului Regional German din Bucovina, alături de prefectul Sucevei, Florin Sinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr şi prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector pentru activitatea didactică şi asigurarea calităţi în cadrul USV.
“Mă bucur că în acest an Suceava a fost aleasă pentru a găzdui Olimpiada naţională de Limba Germană Maternă. Acest lucru nu este întâmplător, deoarece Suceava este teritoriul în care există un filon puternic de germană datorită istoriei şi faptului că ne aflăm într-o zonă în care sunt foarte mulţi etnici germani”, a declarat Cătălin Nechifor, cel care a apreciat efortul profesorilor şi al elevilor preocupaţi ca limba germană să rămână în continuare un fundament al dezvoltării societăţii româneşti în ansamblu.
La rândul său, prorectorul Mircea Diaconu le-a urat bun venit în Bucovina participanţilor la olimpiadă, amintind deopotrivă că în acest an, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava împlineşte 50 de ani de existenţă. “Cultura germană este o cultură care influenţează celelalte culturi îndemnându-le să se descopere pe le însele. Este o influenţă catalitică şi nu modelatoare, deşi nu ştim dacă lucrurile stau altfel. E limpede că cei care s-au aflat sub Imperiul Austro-Ungar au căpătat de fapt o altă identitate”, a spus Diaconu, nu înainte de a realiza un scurt istoric al Bucovinei.
Reamintim că Olimpiada naţională de Limbă Germană Maternă este organizată în acest an şcolar la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava, ca urmare a implicării a cât mai multor elevi în activităţile culturale şi de informare organizate de Casa Prieteniei Suceava, Forumul German Suceava şi Gura Humorului.
Participanţii vor trece practic prin două probe, proba scrisă, ce constă în realizarea unui eseu în limba germană şi proba practică, ce constă în participarea acestora la o serie de workshop-uri. Afişarea primelor rezultate ale olimpiadei va avea loc vineri, la ora 12:00. Pâna la ora 13:00, participanţii pot depune eventualele contestaţii, pentru ca la ora 16:00 să aibă loc afişarea rezultatelor finale, urmată de premiere, eveniment ce se va desfăşura în sala “Ştefan cel Mare” a Consiliului Judeţean Suceava.
Intră acum și în grupul de