Intră acum și în grupul de
„Noaptea bibliotecilor româneşti” a fost un prilej de întâlnire, de comunicare reală între elevi şi profesori, dincolo de sala de clasă şi catalog, dincolo de lecturile obligatorii.
Evenimentul, sărbătorit la Colegiul Naţional de Informatică ”Spiru Haret” Suceava de către elevi, coordonaţi de profesorii de limba şi literatura română, în strânsă colaborare cu biblioteca, a reunit la vreme de seară, în 23 aprilie, manifestări dintre cele mai diverse, de la cercuri de lectură, expoziţie de carte veche, până la activităţi de cenaclu şi concursuri de cunoştinţe literare.
Intitulat sugestiv „Printre file de carte…”, concursul de cultură generală din domeniul limbă şi literatură a reunit tineri curioşi, dornici de a-şi demonstra spiritul de competiţie şi de a-şi etala cunoştinţele. Apoi au fost încântaţi de reprezentarea scenică a Chiriţei în provincie, rolurile fiind asumate de elevii clasei a XI-a D, sub îndrumarea prof. Svetlana Florea.
Cercul literar al claselor a IX-a s-a constituit în trei întâlniri distincte. Elevii clasei a IX-a D, împreună cu prof. Monica Jelea, au participat la întâlnirea proiectului „Trăieşte-ţi visurile printr-o carte”, când au trăit bucuria împărtăşirii impresiilor de lectură, uneori inocente, alteori savante. Şi-au exersat dreptul la opinie sau la polemică, la admiraţie sau contestare, demonstrând asumarea clipelor dedicate sufletului lor de adolescenţi sensibili.
Unii elevi, îndrumaţi de profesoarele Maria Guz şi Dana Dolgu, au dezbătut cartea „Fahrenheit 451”, scrisă de autorul american Ray Bradbury. Discuţiile s-au concentrat asupra universului livresc, un univers în care cărţile erau interzise, pompierii având ca misiune incendierea bibliotecilor. O altă întâlnire, sub coordonarea profesoarelor Magdalena Iacoban şi Svetlana Florea, a vizat discutarea cărţii „Madame Bovary”, de Gustave Flaubert. Elevii au empatizat cu personajul principal, au condamnat anumite comportamente, au problematizat anumite aspecte ale operei, transpunându-le în realitate.
În urma schimbului de păreri al cititorilor boboci, s-au realizat sloganuri pentru instigare la lectură: „Să ne lăsăm îmbrăţişaţi de litere!”, „Cititul te regăseşte!”, „Lectura: imaginaţie, plăcere şi dezvoltare”.
Expoziţia de carte veche, organizată de bibliotecar Roxana Chiriac, a continuat demersul de formare a cititorilor prin răsfoirea de file de cultură şi de religie din secolul al XIX-lea. Elevii au rămas impresionaţi atât de conţinutul cărţilor, cât şi de aspectul acestora, concluzionând cu admiraţie că obiectul livresc rămâne un obiect de artă etern.
23 aprilie, Ziua Internaţională a cărţii şi Ziua Naţională a bibliotecarului, a fost marcată încă de dimineaţă. Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” din Suceava a fost gazda celei de-a doua ediţii a Simpozionului Judeţean al bibliotecarilor cu tema „Cultura@ SMART în bibliotecă”, manifestare organizată în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava. Într-o atmosferă deosebit de caldă şi în prezenţa unui public numeros s-au reunit bibliotecari şcolari şi universitari, cadre didactice şi elevi în activităţi de dezvoltare şi promovare a bibliotecii. Cuvântul de deschidere i-a aparţinut domnului director al colegiului, prof. Virginel Iordache, care a subliniat valoarea şi importanţa cărţii în societatea actuală, din ce în ce mai lipsită de valori autentice. Întâlnirea s-a bucurat de prezenţa d-nei prof. Eleonora Bulboacă, inspector de limba şi literatura română.
Prof. Magdalena Iacoban, Colegiul Naţional de Informatică ”Spiru Haret” Suceava
Intră acum și în grupul de