Intră acum și în grupul de
In fiecare joi, incepand din 11 martie 2013, grupul de actiune din cadrul Campaniei “SOS Copilaria-Alege sa traiesti frumos!” organizeaza cate o intalnire cu tinerii care beneficiaza de o masura de protectie si cu cei din centrele scolare de educatie incluziva urmand a extinde intalnirile si in cadrul scolilor si liceelor din judetul Suceava, informeaza intr-un comunicat de presa, directorul executiv demisionar al DGASPC Suceava, Margareta Isaila.
Potrivit sursei citate, campania a debutat la initiativa DGASPC Suceava datorita numarului crescut de minore insarcinate, inregistrate de la inceputul lunii ianuarie a acestui an, pana in prezent.
“Sapte minore insarcinate de la inceputul anului, din care cea mai mica in varsta de 13 ani, toate din comunitate si nu din sistemul de protectie, reprezinta o cifra ingrijoratoare pentru noi, avand in vedere ca in decursul anului 2012, au fost inregistrate pe parcursul intregului an, cinci minore insarcinate, ceea ce ne-a condus catre concluzia ca majoritatea adolescentilor nu detinnotiuni minime despre educatia sexuala, despre contraceptie, imbolnaviri s.a.”, a declarat Isaila.
Aceasta a aratat ca, la cea de-a treia intalnire din cadrul campaniei, desfasurata in sala de festivitati de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Suceava, au participat 22 de minore, adolescente si preadolescente cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani, dar si baieti, conducerea scolii, psihologul scolii, asistenta medicala de la cabinetul scolii, precum si instructori scolari.
Desi, initial, atmosfera a fost mai incordata, tinerele intrebandu-se ce cauta acolo, pe parcurs au devenit interesate de subiectele abordate, mai ales ca Mihaela Pintilei, de la Centrul Iochebed a avut la indemana, pentru explicatii, un mulaj ce ilustra un fat dezvoltat in pantecul mamei.
Reprezentantii grupului de lucru prezenti la intalnire au fost: psihologul Mihai Moisoiu, inspector in cadrul Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, Mihaela Pintilei, de care am amintit mai sus, Daniela Morosanu, expert si Adina Troana, asistent social in cadrul Serviciului Rezidential, Calina Florea, asistent social din cadrul Complexului de Servicii Comunitare care tine legatura cu maternitatile din judet si Nicoleta Daneliuc, coordonator campanie.
In document se mai arata ca, pe parcursul intalnirii s-au adus in discutie serviciile oferite atat de Protectia Copilului prin centrele maternale, prin serviciul de asistenta maternala pentru nou nascut, cat si consilierea gratuita pe care o ofera Centrul IOCHEBED si Centrul Regional Antitrafic.
“Am constatat ca exista o legatura de incredere intre tinere si psihologul scolii, medicul, asistenta medicala de la cabinetul scolii si am subliniat importanta mentinerii acestei legaturi si de acum inainte pentru ca tinerele sa poata evita situatiile care le pot da viata peste cap, in speta, sarcina timpurie. Punem la dispozitia tinerilor interesati, adresele de e-mail alecampaniei: [email protected], sau [email protected] unde acestia pot trimite intrebari sau pot solicita sprijin in rezolvarea diverselor probleme cu care se confrunta”, a completat Isaila.
Intră acum și în grupul de