Intră acum și în grupul de
Dezvoltarea interculturală reprezintă oportunitatea de a lucra împreuna şi de a pune în valoare diferenţele de natură culturală, etnică, religioasă ca resurse pentru dezvoltarea de iniţiative care să vină în întâmpinarea nevoilor comunităţilor din judeţul Suceava.
21 mai este Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Această zi a fost creată de UNESCO din nevoia de a întări potenţialul cultural ca modalitate de atingere a prosperităţii, dezvoltării durabile şi coabitării paşnice globale.
Campania din 2013 coordonată de UNESCO sub tema Fă un gest pentru diversitate şi incluziune încurajează persoanele şi organizaţiile din întreaga lume să ia măsuri concrete pentru favorizarea diversităţii, cu scopul de a sensibiliza asupra importanţei dialogului intercultural şi pentru a construi o comunitate angajată în susţinerea diversităţii cu gesturi în viaţa reală din fiecare zi.
Dezvoltarea interculturală este un pilon esenţial al Asociaţiei INTERCULT Bucovina, principalul promotor al dialogului interetnic in judetul Suceava. Organizatia este formată din tineri membri ai grupurilor etnice din județ și activează informal in societatea civila din 2011, iar din 2013 ca asociaţie cu statut non-guvernamental.
În contextul zilei de 21 mai, dorim să vă aducem la cunoştinţă că membrii Asociaţiei INTERCULT Bucovina, (fostul Grup de Iniţiativă Interculturală al Tinerilor din Judeţul Suceava – INTERCOOLT) au conturat prima strategie de dezvoltare interculturala a unui judet din România, din perspectiva tinerilor, proiectul fiind sub patronajul Guvernului României, printr-un parteneriat activ cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
Aceasta a fost conturată în cadrul proiectului Diversitatea face Diferenţa, implementat de Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL) şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune şi cofinanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice.
Strategia de dezvoltare interculturala a judetului Suceava a fost dezvoltată şi validată prin mai multe evenimente de consultare publică organizate în judeţ: cafenele publice si biblioteci vii.
Participanţii de la aceste evenimente, suceveni de toate vârstele şi din toate domeniile au identificat obstacole, oportunităţi şi soluţii pentru proiectele elaborate de tineri pe cele patru domenii de intervenţie ale strategiei: comunicare interculturală şi voluntariat, educaţie, participare publică şi antreprenoriat.
Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre prima strategie pentru dezvoltare interculturală a unui judeţ, respectiv Suceava, despre dialog intercultural, implicare în promovarea diversitătii ca resursă pentru dezvoltarea unui teritoriu prin parteneriat şi voluntariat, despre evenimente în notă interculturală, activitaţile Asociaţiei INTERCULT Bucovina şi oportunităţi de colaborare în această sferă, puteţi vizita site-ul www.intercoolt.ro.
Echipa INTERCULT Bucovina
Intră acum și în grupul de