Muzeul Bucovinei-O clădire de patrimoniu-muzeu pentru mileniul III- va fi restaurat cu fonduri europene (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat, miercuri, că imobilul în care funcţionează în prezent Muzeul Bucovinei va fi restaurat, reabilitat şi modernizat printr-un program cu finanţare europeană de 60 de milioane de lei, din care contribuţia locală este de 3 milioane de lei.

Astfel, proiectul „O clădire de patrimoniu-muzeu pentru mileniul III”, situat pe lista de rezervă, pe primul loc a fost scos de pe această listă şi evaluat tehnic şi financiar după ce la sfârşitul lunii mai s-a decis suplimentarea de fonduri pe Axa 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

Contractul de finanţare nu se va putea face mai repede de 01 septembrie 2013 motiv pentru care autorităţile sucevene au cerut acceptul MDRAP pentru demararea procedurii de licitaţie pentru execuţia lucrărilor la acest proiect înainte de semnarea contractului de finanţare, ceea ce s-a acceptat mai ales că finalizarea proiectului trebuie să fie până în 15 iulie 2015.

„Mulţumesc public Ministerului Dezvoltării pentru că ne ajută foarte mult în ecuaţia de timp care este foarte importantă. Ne aşteptăm să semnăm în jurul datei de 1 septembrie actele. Avem la dispoziţie mai puţin de doi ani ca să finalizăm lucrările”, a spus Nechifor.

El a mai declarat că vor fi relocate exponatele şi tezaurul muzeului în condiţii de maximă siguranţă şi cu respectarea condiţiilor tehnice de microclimat, iar Sala Tronului va fi mutată temporar.

Nechifor a subliniat că în plan sunt părţi de extindere şi modernizare şi că va fi un proiect extrem de important.

Prin acest proiect se va reabilita, consolida, moderniza şi dota clădirea Muzeului Bucovinei, va fi înființat, la finalul implementării proiectului, un centru (punct) de informare turistica in cadrul Muzeului Bucovinei, va crește numărul de vizitatori atât la acest obiectiv cât şi la numărul de turişti ce vizitează judeţul cu 6 % după 3 ani de la finalizarea implementării proiectului.

Totodată, vor fi create 150 de locuri de muncă temporare şi 15 locuri de muncă permanente la finalul implementării proiectului.

Clădirea actualului sediu al Muzeului Bucovinei se compune din trei segmente distincte edificate la date diferite. Clădirea principală a Muzeului, a fost edificată în perioada anilor 1902-1903 după planurile arhitectului austriac Johann Buchner, ea fiind la origini destinată a deveni sediul Prefecturii Districtului Suceava din acele vremuri. Arhitectura eclectică a clădirii cu dominantă neoclasică este caracteristică instituţiilor administrative austriece regăsindu-se la clădirea actualului Tribunal din Suceava, fosta căpitănie şi închisoare.

În cadrul proiectului vor fi restaurate faţadele ce participă la spaţiile publice ale zonei centrale a municipiului Suceava şi care refuncţionalizează clădirea existentă prin intervenţii ce o aduc la nivelul unui muzeu contemporan aşa cum s-a propus chiar din titlul sugestiv al proiectului. La intrare se propune o scară monumentală ce integrează curtea interioară transformând-o în spaţii pentru activităţi culturale cu publicul. Clădirea va avea ascensor pentru materiale şi pentru persoane, iar podul va fi funcţionalizat prin amplasarea tuturor birourilor administrative şi ale personalului de specialitate.

Scara principală şi ascensoarele de public deservesc această zonă unde prin punerea în valoare a extraordinarii structuri de lemn a podului de peste accesul principal se creează şi un spaţiu de expoziţie temporară.


Intră acum și în grupul de