Intră acum și în grupul de
Ediția a XV-a a Concursului Naţional de Proiecte de Mediu s-a desfăşurat în perioada 17-22 iulie 2013 la Tabăra Muncel – judeţul Iaşi. Concursul Naţional de Proiecte de Mediu, prin implicarea tuturor factorilor decizionali de la nivel local şi naţional, se încadrează într-o tematică mondială globală şi anume “Educaţie pentru mediu – Educaţie pentru dezvoltare durabilă” şi face parte din Programul Naţional “Educaţia de mediu în învăţământul preuniversitar” şi din Programul Naţional “Educaţia pentru sănătate în şcoala românească”.A fost organizat de Inspectoratul Şcolar Iaşi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (InfoCons) şi în colaborare cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Asociaţia Română de Ambalaje şi Mediu, în baza protocoalelor de colaborare.
Concursul şi-a propus următoarele obiective: conservarea şi protejarea mediului, conştientizarea şi asumarea responsabilităţii protejării mediului de către elevi, formarea unor abilităţi de protejare a mediului, a propriei sănătăţi şi a celor din jur, adoptarea iniţiativei individuale şi de grup, dezvoltarea creativităţii, încurajarea elevilor în găsirea de soluţii în rezolvarea problemelor legate de mediu la nivel local şi naţional, reducerea dezechilibrelor produse de om naturii, ameliorarea daunelor făcute mediului.
În acest an la eveniment au participat 20 de judeţe la secţiunea gimnaziu şi 23 la liceu, judeţe reprezentate de 160 de elevi şi 40 de cadre didactice. Tematica a cuprins domenii de interes larg cum ar fi: apa, poluarea aerului, pesticidele, protecţia faunei, organismele modificate genetic, energiile neconvenţionale.
La secţiunea liceu judeţul Suceava a fost reprezentat de Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, care a obţinut Premiul I la etapa judeţeană, cu Proiectul Apa – aliment sau factor de risc. Eleva Condur Luciana – clasa a 11-a A a realizat şi a redactat proiectul împreună cu eleva Volanschi Ilinca Doriana, din aceeaşi clasă, sub îndrumarea prof. Dan Gheorghe şi prof. Dan Mihaela şi a prezentat rezultatul efortului şi al activităţii de cercetare, în format electronic şi pe un stand de expunere. Juriul – format din specialişti în domeniu, reprezentanţi ai Ministerului (doamna Daniela Călugăru, iniţiatoarea concursului care a debutat în urmă cu 13 ani), reprezentanţi ai Agentiei pentru Protecţia Mediului din judeţul Iaşi şi profesori universitari de la instituţiile de învăţământ superior din Iaşi – a apreciat proiectul susţinut de eleva Condur Luciana de la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului, judeţul Suceava, cu Menţiune. Evaluarea proiectelor prezentate a avut în vedere mai multe criterii: ideea, originalitatea, modul de prezentare a proiectului, partenerii implicaţi în proiect, aplicabilitatea proiectului.
Profesor Cîmpan Brînduşa Luminiţa
Profesor Dan Gheorghe
Colegiul Alexandru cel Bun
Gura Humorului, judeţul Suceava
Intră acum și în grupul de