Intră acum și în grupul de
Alegerile pentru desemnarea membrilor Colegiului Camerei Agricole Suceava au adus in prim-plan doua nume sonore sucevene.
Este vorba despre fostul prefect de Suceava din perioada 2009-2012, Sorin Popescu şi fiul deputatului PSD Suceava, Gavril Mîrza, care au fost aleşi în Colegiul Camerei Agricole Suceava potrivit datelor oficiale date publicității marți de conducerea Direcţiei Agricole Suceava.
Astfel la alegerile care s-au desfăşurat, duminică, au participat doar 12,5 % din cei 111.765 de agricultori suceveni, care au trebuit să voteze pentru alegerea membrilor celor 25 de membri ai Colegiului Camerei Agricole, împărţite pe categorii.
Cea mai mare luptă electorală a fost între fermierii cu vârsta peste 35 de ani, fiind 25 de candidaţi pe numai 4 locuri.
Între cei care au fost aleşi în Colegiul Camerei Agricole se află fostul prefect din guvernările Emil Boc, Sorin Popescu, care a ocupat unul dintre cele opt locuri ale asociaţiilor profesionale, dar şi Mircea Nicolae Mîrza, fiul deputatului PSD Gavril Mîrza, care a câştigat unul dintre cele patru locuri pentru fermieri de peste 35 de ani.
Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Vasile Schipor, a declarat că alegerile au fost corecte şi respectă voinţa agricultorilor din judeţul Suceava.
„Suntem primul judeţ care facem aceste alegeri la înfiinţarea Camerei Agricole şi cred că fermierii sunt mulţumiţi de rezultatul votului lor”, a spus presei Vasile Schipor.
Secretarul general al PDL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii, a avertizat, în urmă cu o săptămână Guvernul să nu politizeze Camerele Agricole şi a acuzat lipsa de transparenţă în organizarea alegerilor pentru aceste structuri.
„Solicit USL să nu confişte o organizaţie care este a populaţiei ce derulează activităţi în agricultură şi industrie alimentară. Guvernul USL a modificat Legea Camerelor Agricole prin Ordonanţă de Urgenţă, fără consultarea fermierilor. Legea a fost mutilată şi s-au creat premisele politizării”, a menţionat Flutur.
Liderul PDL consideră că prin modul în care procedează USL în acest caz Camerele Agricole nu vor fi ale fermierilor, ci vor fi structuri politizate, ale USL şi ale Guvernului.
Camerele agricole sunt constituite în urma alegerilor organizate în judeţe, ca şi organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică. Acestea sunt create în scopul promovării intereselor fermierilor, persoane fizice/juridice din agricultură, cu toate ramurile ei; promovării în rândul fermierilor, a politicii agricole comune şi a politicii României de susţinere financiară a agriculturii; intensificării absorbţiei fondurilor europene în agricultură, cu toate ramurile ei şi formării profesionale şi consultanţei care se acordă fermierilor.
Intră acum și în grupul de