Intră acum și în grupul de
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat, marţi, la operaţionalizarea ambulanţei de terapie intensivă de la Suceava că ambulanţa tip C de la Suceava a fost achiziţionată cu fonduri structurale, prin programul operaţional regional, prin efortul şi implicarea autorităţilor locale şi de la nivelul regiunii.
“Operaţionalizarea ambulanţei de tip C în Suceava şi Botoşani este foarte importantă pentru că înseamnă creşterea capacităţii de intervenţie cu încă două echipaje de cel mai înalt nivel de competenţă şi anume, echipaje C1, de terapie intensivă mobilă”, a spus Arafat arătând că, pentru început, cele două echipaje de terapie intensivă mobile vor funcţiona 12 ore din 24, iar până la sfârşitul anului, când va fi completată şi schema de personal cu medici de urgenţă, acestea vor funcţiona 24 de ore.
Secretarul de stat în MS a precizat că operaţionalizarea ambulanţei de tip C de la Suceava a fost posibilă datorită colaborării dintre autorităţilor locale şi judeţene, a ISU, dar şi cu colegii din Iaşi, arătând că Primăria Suceava a pus la dispoziţia medicilor care vor lucra în cadrul acestor echipaje de terapie intensivă mobile un apartament cu patru camere pentru cazarea acestora.
“Cu siguranţă, evoluţia sistemului nu se opreşte aici. Mai avem multe de făcut ca să putem ajunge în timp util la fiecare cetăţean din România”, a mai spus Arafat.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus că Primăria a pus la dispoziţia medicilor care vor lucra în echipa de terapie intensivă mobilă un apartament cu patru camere, situat în imediata apropiere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava şi va suporta cheltuielile de întreţinere şi utilităţile.
Şeful IGSU, colonel Ion Burlui, a arătat că după operaţionalizarea ambulanţei de tip C la Suceava, se poate spune că dotarea pentru situaţii de urgenţă este la maximum la nivelul judeţului Suceava şi poate permite cetăţeanului sucevean “să se simtă, mai mult ca oricând, cetăţean european”.
El a spus că SMURD-ul reprezintă un model de bune practici, de bună funcţionare a două ministere- latura medicală cu cea latura militară, arătând că” nu există orgolii sau interese particulare, ci un singur interes, de a acţiona în interesul cetăţeanului”.
“Operaţionalizarea ambulanţei de tip C este un plus pentru oraş, pentru judeţ şi pentru cei care tranzitează judeţul Suceava şi, nu în ultimul rând, pe noi ne va obliga ca să ridicăm ştacheta sus”, a mai spus Burlui.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că operaţionalizarea ambulanţei de tip C, „un spital mobil pe roţi”, este foarte importantă pentru judeţul Suceava, mai ales că acum există şi personal medical de specialitate care să intervină atunci când situaţia o impune.
Nechifor a spus că este demarată procedura de achiziţie a unei autospeciale de intervenţie la înălţime care va intra în dotarea ISU Suceava.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu a spus că operaţionalizarea ambulanţei de terapie intensivă, alături de celelalte infrastructuri, răspunde integral nevoii de intervenţie în caz de urgenţă pe teritoriul judeţului Suceava.
Coordonatorul SMURD Iaşi, conf.univ.dr. Diana Cimpoeşu, a declarat că medicii care vor lucra la Suceava sunt rezidenţi în anul V în medicină de urgenţă, au experienţă , unii dintre ei au gestionat situaţii grele arătând că speră ca aceştia să se integreze bine.
Până la ora 16, ambulanţa SMURD de terapie intensivă tip „C” a avut deja două intervenţii. Prima, la un bărbat în vârstă de 51 de ani, care a căzut dintr-un nuc de la o înălţime de aproximativ patru metri, iar medicul SMURD, Aida Lungu, l-a diagnosticat traumatism cranio-cerebral, fără pierderea stării de conştienţă, cu o plagă parietală sângerândă. După acordarea primului ajutor medical de urgenţă rănitul a fost transportat la secţia UPU a Spitalului Judeţean.
A doua intervenţie a fost în urma unui accident rutier. În urma exploziei unui cauciuc de la autovehicul, şoferul a pierdut controlul volanului şi s-a răsucit pe şosea. Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, a suferit un TCC, fără pierderea stării de conştienţă, cu o plagă
fronto-parietală-dreapta. Şi acest pacient a fost transportat la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.
Intră acum și în grupul de