Intră acum și în grupul de
Ziua mondiala a mersului pe jos a fost marcata la finele săptămânii trecute, la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, informează într-un comunicat de presă, reprezentanţii instituţiei de învăţământ.
Potrivit acestora, Ziua mondială a mersului pe jos s-a celebrat pentru prima dată în 1992, la Rio de Janeiro, iar 13 ani mai tărziu,70 de ţări au organizat exerciţii de mers pe jos, pentru a sărbători o activitate utilă, plăcută şi sănătoasă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut, în mod oficial, importanţa Zilei Mondiale a Mersului pe Jos şi susţine acest eveniment în cadrul iniţiativei anuale globale, intitulată “Mişcare pentru Sănătate”.
Mişcarea ca mijloc de promovare a educaţiei, sănătăţii, dezvoltării şi păcii, mersul pe jos ca activitate plăcută, relaxantă, practică şi sănătoasă au constituit imboldurile membrilor celor două proiecte ale Colegiului ,,Vasile Lovinescu’’ Fălticeni coordonate de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie Bucureşti, Patrula ECO DESIRE şi LeAF (Copacul-eterna alinare) care au dorit să facă cunoscut acest eveniment mondial prin realizarea unei legături puternice cu oameni dedicaţi suflet şi trup acestui ideal.
„25 octombrie 2013 constituie momentul de început al unei relaţii ce sperăm că se va dezvolta în timp, având sprijinul Academiei de Aventură << Pământul Viu >> prin intermediul doamnei profesor Ramona Dănilă care ne-a facilitat găzduirea unui oaspete mult aşteptat, dornic să ne împărtăşească din experienţa drumeţiilor sale. Ca atare punctul culminat al proiectului demarat, ce a marcat evenimentul inţernaţional, a fost prezenţa acelui om, spunem noi, cu suflet dechis şi plin de pasiune pentru mediu şi oameni, care a avut bunăvoinţa de a rupe preţ de o clipă tumultul activiţăţilor sale, domnul profesor Dănilă Constantin Călin”, susţin gazdele.
În document se arată că, tema proiectului aleasă cu multă grijă a stârnit un real entuziasm printre elevii colegiului, membri ai celor două proiecte amintite. S-a prezentat importanţa sărbătoririi acestei zile recunoscute la nivel mondial fiind legată de acţiunea Academiei şi a voluntarilor ei.
Activitatea prezentată a fost chiar proiectul derulat la începutl acestei primăveri ,, 5 ţări, 100 de mile, 2500 km’’, o expediţie unică pentru România. Aventura a început pe data de 1 martie şi se dorea a se desfăşura în 100 de zile. În această perioadă Călin şi Ioan şi-au propus parcurgea în marş a distanţei de 4.000 de kilometri, aproximativ 40 de kilometri pe zi. Pentru a face faţă acestui efort fizic, cei doi au mers pe jos, zilnic, câte 15 – 20 de kilometri, un antrenament pe care l-au început cu mult timp în urmă. La fel de important este şi ceea ce au transportat cu ei, nu mai mult decât un rucsac care nu trebuia să depăşească greutatea de 7 kilograme.
Activitatea desfăşurată a constituit întărirea afirmaţiei că omul sfinteşte locul, că mediul curat nu poate exista decât în comuniune cu individul şi că lupta continuă.
Elevii Colegiului ,,Vasile Lovinescu’’ au privit mediul dintr-un alt punct de vedere, acela al legăturii durabile dintre individ şi spaţiu, nu doar a soluţionării problemelor zilnice prin implicarea în activităţi de educaţie pentru mediu.
Activitatea profesorilor coordonatori de proiecte – Gabriela Budeanu, Alina Mironescu şi Claudia Şandru, alături de voluntarii activi, doamna profesor Ramona Dănilă şi Ramona Zavastin şi elevii prezenţi, au considerat că strădania celor doi temerari trebuie răsplătită. Prin urmare domnul profesor Dănilă Constantin Călin a fost declarat membru de onoare al Patrulei ECO DESIRE.
Intră acum și în grupul de