Intră acum și în grupul de
La societatea de termoficare Termica SA Suceava vor urma concedieri colective, atenţionează reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS) Suceava, în condiţiile în care firma nu va mai asigura nici transportul şi distribuţia agentului termic şi că trebuie avute în vedere adoptarea de măsuri de protecţie socială.
În cadrul Comisiei de Dialog Social întrunită, joi, la solicitarea BNS Suceava, sindicaliştii au prezentat principalele revendicări ale celor peste 250 de salariaţi ai Termica SA, vizând protecţia socială a salariaţilor ca urmare a unui eventual transfer al activităţii de termoficare în municipiul Suceava, acordarea drepturilor salariale la zi persoanelor disponibilizate precum şi întocmirea unui program de reorganizare al SC Termica SA în vederea continuării activităţii de transport, distribuţie şi livrare a agentului termic.
Pentru a putea să participe la licitaţia ce va fi organizată de Primărie în vederea atribuirii serviciului public de transport – distribuţie şi furnizare energie termică, SC Termica trebuie să-şi reînnoiască licenţa de la A.N.R.S.C. şi să implementeze un plan de reorganizare, au arătat reprezentanţii BNS Suceava care consideră că planul de reorganizare va duce la concedieri colective.
Licenţa Termica SA pentru transport şi distribuţie a agentului termic a expirat în data de 24 iunie 2013, iar acum activitatea se desfăşoară în baza unei licenţe provizorii de un an.
În cadrul Comisiei de Dialog Social administratorul judiciar precum şi reprezentanţii Termica SA au arătat că în acest moment se lucrează la un plan de reorganizare judiciară ce va fi prezentat în luna februarie.
Aceştia au precizat că în privinţa plăţilor salariilor compensatorii până în prezent s-au achitat 60 la sută din salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă urmând ca diferenţa netă de achitat de aproximativ două milioane lei să fie la dispoziţia foştilor salariaţi până la sfârşitul lunii ianuarie.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat în finalul şedinţei că principala problemă cu care se confruntă Termica SA e stabilirea unui plan riguros de viitor care trebuie să prevadă dacă societatea va dori să continue activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic. „E clar că pentru a participa la licitaţie va trebui să devină în mod sigur o societate suplă, dinamică care să facă faţă condiţiilor concurenţiale de pe piaţă. Decizia implementării unui astfel de plan stă în mâinile administratorului judiciar şi a conducerii societăţii. Indiferent însă de cine va câştiga licitaţia şi va gestiona în viitor distribuţia agentului termic sunt convins ca aceasta se va face tot cu actualii specialişti pentru că ei sunt cei care cunosc cel mai bine reţeaua de distribuţie”, a declarat Sinescu.
Intră acum și în grupul de