Intră acum și în grupul de
Două echipe de pescari sportivi din Bucovina, clasate pe locurile I şi III la Campionatul Național al Ligii Române de Spinning- ramura Pescuit la răpitori din barcă, fac parte din lotul național ce va reprezenta România la campionatul mondial de profil, care ar urma să fie organizat anul viitor.
Liga Română de Spinning a anunţat în urmă cu câteva zile clasamentul general – ediţia 2020 în urma desfăşurării celor cinci etape ale Campionatului Naţional –ramura Pescuit la răpitori din barcă, divizia Open.
Potrivit clasamentului publicat de LRS, două echipe de pescari sportivi din judeţul Suceava s-au clasat pe locurile I şi III la această competiţie naţională şi vor face parte din lotul naţional care va reprezenta România la campionatul mondial de profil.
Astfel, în urma competiţiei din acest an echipajul clasat pe locul I este format din pescarii sportivi Cătălin Avasiloaie şi Gheorghe- Gicu Galin, ambii din municipiul Suceava, iar echipajul clasat pe locul al III-lea este alcătuit din pescarii sportivi Vasile Jardă din Suceava şi Pavel Calance din Rădăuţi.
Unul dintre membrii echipei clasate pe locul I, Cătălin Avasiloaie a declarat pentru NewsBucovina că şi-a descoperit pasiunea pentru pescuit încă din copilărie, însă el şi coechipierul său au început să practice pescuitul sportiv în urmă cu 6, respectiv 4 ani, “cu aceeaşi pasiune şi fervoare ca la început”.
Cătălin Avasiloaie a spus că pregătirea pentru concursuri reprezintă un proces destul de complex, ce presupune strângerea unor date despre pista pe care urmează să se desfăşoare competiţia, modul în care s-au capturat peştii la ediţiile anterioare şi în ultima perioadă, dar şi care au fost tipurile de năluci utilizate, iar în măsura în care timpul le permite, cei doi membri ai echipei participă şi la antrenamente pe pistele de concurs.
“După ce punem informațiile cap la cap, începem pregătirea strategiei propriu-zise. Următorul pas este să stabilim ce păstrăm pentru fiecare concurs, din multitudinea de năluci şi echipamente pe care le deținem. Din punctul acesta de vedere, am beneficiat de o gamă largă de variante oferite de FishingStore Suceava”, a spus Cătălin Avasiloaie.
El a spus că, din experienţa dobândită în toţi aceşti ani, a învăţat că stabilirea unei strategii corecte şi alegerea unui echipament bun sunt atuuri care “pot trasa calea spre victorie”.
“Cineva spunea că succesul reprezintă 90% muncă şi 10% talent. Într-adevăr, munca este cea care ne-a asigurat victoria”, subliniat pescarul sportiv sucevean.
Cătălin Avasiloaie a apreciat că nivelul concursurilor de spinning din barcă a crescut foarte mult în ultimii ani, iar la competiţia din acest an coechipierul său şi el au avut ocazia “să se întreacă” cu competitori foarte puternici şi, spre bucuria lor, să câştige titlul de “campioni naţionali”.
“Am reuşit să obţinem cel mai bun rezultat posibil în spinning-ul românesc şi sperăm să menţinem ştacheta sus şi în anii care urmează. Aşteptăm cu nerăbdare să reprezentăm România la Campionatul Mondial, dacă acesta va avea loc anul viitor, în condiţiile actualei pandemii”, a mai spus Cătălin Avasiloaie.
O performanţă foarte bună la ediţia din acest an a Concursului Naţional de Spinning a obţinut şi Vasile Jardă, alături de coechipierul său Pavel Calance, clasaţi pe locul al III-lea.
Vasile Jardă a declarat pentru NewsBucovina că a participat la primele partide de pescuit încă de la vârsta de şase ani, pe un iaz ce aparţinea unui vecin, folosind o “vargă” de alun.
El a spus că pescuitul sportiv îl practică din anul 2009, iar la campionatul naţional organizat de Liga Română de Spinning participă din anul 2012, fiind prezent de atunci, cu mici excepţii, la toate concursurile.
Vasile Jardă consideră că lucrul în echipă este foarte important pentru a obţine performanţe, dincolo de orgoliile personale, subliniind că într-o echipă sarcinile sunt clar stabilite, iar în timp, acumulând experienţă, echipa “se sudează” şi fiecare membru al echipei ajunge să ştie foarte bine ce are de făcut.
El a arătat că pregătirea pentru campionat începe încă din timpul iernii, perioadă în care sunt puse la punct cele mai importante detalii legate de bugetul şi echipamentul echipei.
„În acest sens, aş vrea să mulţumesc sponsorilor, întrucât fără ajutorul lor nu puteam ajunge la această performanţă, în special domnului Boca Cristian de la BARACUDA România, care a avut cel mai mare aport, dar şi domnului Bilan Marcel de la PESCARMAG şi nu în ultimul rând domnului Andronic Cristian de la FISHINGSTORE”, a declarat Vasile Jardă.
El a apreciat că rezultatul obținut la concursul din Delta Dunării este “cel mai prețios și cel mai important” trofeu al său.
“Să poţi sa te clasifici în primii trei într-un concurs, unde pescarii din zonă au câştigat aproape de fiecare dată, având toate informaţiile de pe pista de concurs şi cunoscând-o foarte bine, este o mare realizare.
În contextul pandemiei, încă nu se știe dacă sau unde se va desfășura campionatul mondial FIPS-CIPS. Dacă se va organiza, pentru mine va fi o onoare să reprezint România și să lupt pentru țara mea, care mă obligă să dau totul!” , a mai spus Vasile Jardă.
De menţionat este că România are un palmares foarte bun la Campionatele Mondiale, având un titlu mondial obţinut în Rusia (2017), locul II în Italia (2011), locul III în Ucraina (2012) şi în Irlanda (2013), precum şi foarte multe clasări în primele cinci naţiuni.
Campionatul Naţional de Pescuit la Răpitori din Barcă se desfăşoară începând cu anul 2008 şi este organizat de Liga Română de Spinning(LRS), ce are în componenţă 21 de cluburi sportive de pescuit.
Conform Regulamentului 2020, Campionatul Naţional de Spinning al LRS s-a desfăşurat într-un sistem competiţional de
tip OPEN, în echipe formate din câte 2 pescari, ce concurează din aceeaşi barcă, fără limite de putere la motoare, pe un singur sector care cuprinde întreaga suprafaţă a apei aflată în concurs, iar echipele sunt obligate să aibă în dotare camere de filmat cu care să se filmeze pe toată durata competiţiei.
Totodată, fiecare etapă a competiţiei are două manşe a câte 8 ore fiecare, în care se punctează cei mai mari 10 de peşti/manşă, în funcţie de lungimea lor (în centimetri), iar după măsurătoare peştii sunt eliberaţi.
Clasamentul final al fiecărei etape se stabileşte prin însumarea locurilor ocupate de echipe în cele 2 manşe, în ordine descrescătoare.
Pistele de concurs din acest an competiţional au fost: Delta Dunării, Bicaz, Valea Argovei, Snagov, Delta Dunării, iar speciile care au punctat au fost: biban, clean, şalău şi ştiucă.
La finalul Campionatului Naţional de Spinning, primele trei echipe formează lotul pentru Campionatul Mondial FIPS/CIPS ce se va desfăşura în anul următor.
Intră acum și în grupul de