Intră acum și în grupul de
Federaţia Română de Handbal a trimis spre Consiliul Judeţean Suceava o propunere de parteneriat în vederea dezvoltării handbalului la nivel naţional, care ar presupune ca la Suceava să existe din toamna acestui an un centru judeţean sau regional de selecţie, iniţiere şi pregătire, pentru handbalul masculin şi feminin. „Federaţia Română de Handbal vă adresează cele mai sincere mulţumiri pentru sprijinul pe care îl acordaţi sportului şi handbalului în judeţul dumneavoastră. Pentru dezvoltarea handbalului în România, FRH vă propune un parteneriat pentru iniţierea şi realizarea unui program comun de selecţie, iniţiere şi pregătire a copiilor şi tinerilor, băieţi şi fete, din judeţ”, se arată că comunicatul trimis de preşedintele Cristian Gaţu.
Consiliului Judeţean i s-au propus 2 variante de centru: regional şi judeţean
Consiliul Judeţean Suceava a primit proiectul de program în 2 variante (judeţ şi euroregiune) şi va trebui să dea un răspuns până la începutul lunii aprilie urmând ca programul să înceapă în sezonul competiţional 2010-2011, mai precis la data de 1 septembrie a acestui an.
La Suceava ar putea ajunge crema juniorilor din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi Vaslui
În cazul Centrelor regionale, FRH consideră necesară înfiinţarea acestora, întrucât ar reprezenta o ofertă optimă de petrecere a timpului liber pentru tineri, întărirea sănătăţii, s-ar asigura o pepinieră proprie pentru handbal şi s-ar realiza o selecţie pe întregul teritoriu al României. Aceste centre se adresează copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani din judeţele componente ale euroregiunii, în cazul Sucevei fiind vorba de de euroregiunea Nord-Vest care va cuprinde judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Selecţia pentru acest centru se va face în toate şcolile generale, liceele, Cluburile Sportive Şcolare şi Liceele cu Program Sportiv din aceste judeţe.
Cu alte cuvinte, la Suceava, ar putea să existe două astfel de centre, unul pentru handbal masculin şi altul pentru handbal feminin, de pregătirea sportivilor urmând să se ocupe doi antrenori federali regionali desemnaţi de FRH şi aleşi din judeţele aflate în componenţa euroregiunii. Selecţia va fi făcut de cei doi antrenori federali regionali cu ocazia turneelor de juniori II, III şi IV (masculin şi feminin) precum şi la competiţiile şcolare, judeţene şi interjudeţene.
Se doreşte înfiinţarea Diviziei B
Pentru întărirea piramidei competiţionale, începând cu anul sportiv 2010-2011, FRH intenţionează să înfiinţeze Divizia B, ce se va adresa cu precădere tinerilor absolvenţe ai acestor centre, care vor fi în număr de 8, la nivel naţional, împărţite din puncte de vedere geografic. Teoretic, fiecare judeţ din euroregiunea respectivă, în cazul de faţă, N-E, îşi poate alcătui o echipă, folosind sportivii care îşi termină junioratul în acest an şi în anul următor la CSS sau LPS, la care se vor adăuga absolvenţii din anul următor ai Centrului regional. Pentru reducerea costurilor de participare în Divizia B, competiţia se va desfăşura pe euroregiuni, învingătoare calificându-se la turneul final, împreună cu învingătoarele din celelalte 7 euroregiuni. Primele 4 clasate vor promova în Divizia A şi mai târziu în Liga Naţională, funcţie de materialul uman furnizat de Centrul regional propriu.
Contribuţia Consiliului Judeţean Suceava ar trebui să fie de aproximativ 600 de milioane de lei vechi
Costurile unui astfel de Centru regional se preconizează a se ridica la aproximativ 366.400 lei şi vor putea fi susţinute în mod egal de către Consiliile Judeţene componente ale euroregiunii, ceea ce înseamnă că de exemplu CJ Suceava ar trebui să aloce 61.670 lei . Ar mai fi varianta ca fiecare judeţ ar susţine Centrul regional de selecţie, iniţiere şi pregătire cu o sumă corespunzătoare numărului de sportivi şi antrenori selecţionaţi din judeţul respectiv.
Sau, Centru judeţean!
Diferenţa între varianta înfiinţării unui Centru regional şi cea a înfiinţării unui Centru judeţean o reprezintă faptul că selecţia se va face de către doi antrenori federali judeţeni doar de pe raza judeţului căruia aparţine centrul. Un astfel de Centru judeţean va cuprinde 6 grupe (JII, JIII şi JIV masculin şi feminin), sportivii urmând să facă 3 stagii de pregătire centralizată în locaţii stabilite de Consiliul Judeţean, în timpul vacanţelor de Crăciun, Paşte şi intersemetrială. În vacanţa mare, Federaţia Română de Handbal va organiza Campionatul Naţional al Centrelor judeţene şi premierea laureaţilor. Costurile pe care le-a presupune un astfel de centru s-ar ridica de asemenea la 366.400 lei.
Intră acum și în grupul de