Intră acum și în grupul de
De zece ani, consecutiv, în luna august, municipiul Câmpulung Moldovenesc şi masivul Rarău au fost gazdele unuia dintre cele mai complexe, variate şi originale macro-proiecte extracurriculare naţionale. Anul acesta, nu întâmplător ediţia jubiliară a avut drept locaţie timp de o săptămână muntele, cel care a conturat numele şi dezvoltat „Programul Extraşcolar Naţional CUPA RARĂUL”. Prezenţă constantă în calendarul judeţean al sportului pentru toţi al DJST Suceava, respectiv AJSPT Suceava şi în „Oferta de programe de formare continuă a cadrelor didactice”, acţiunea reprezintă o atracţie permanentă pentru elevi şi cadrele didactice din ţară.
Comparativ ediţiilor anterioare, se poate spune că ediţia lui 2011 s-a conturat organizatoric în câteva „secunde”, având avantajul bogatei experienţe acumulate. Oricât entuziasm îi animă pe cei implicaţi în pregătirea evenimentului, de o necesară precauţie a trebuit să se ţină cont tot mai mult, problemele financiare ale vremurilor trăite neputând fi ignorate. Cu mult consum psihic, eforturile s-au centrat pe realizarea unui minim de conţinut dar cu maxim calitativ ce să reflecte obiectivele de bază ale programului. Astfel s-a reuşit o ediţie specială de suflet şi introspecţie, de bilanţ şi perspectivă, de conservare a energiilor şi transmitere a spiritului Cupei Rarău.
Lipsa banilor a cauzat absenţa unor oaspeţi dragi tradiţionali, ca cei din Satu-Mare şi Iaşi, Constanţa şi-a ambiţionat planurile de viitor, sperând să ajungă la următoarea participare. Astfel, într-un minim de trei judeţe – Suceava, Botoşani şi Vaslui, manifestările din anul acesta au avut prezente la startul acţiunii şapte delegaţii de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. Indicatorul numărului de participanţi a fost 110, din care 89 de copii.
Printr-un scurt sondaj aplicat înaintea deschiderii Programului, organizatorii au aflat că participanţii s-au îndreptat spre ediţia 2011 cu gândul „de a câştiga tot ce e posibil dar, mai ales, o medalie”, pentru a „experimenta muntele, explora natura şi performanţă”, „cunoştinţe noi, distracţie şi relaxare alături de colegi”, pentru „sport şi aer curat de munte”.
După cum şi-a structurat conţinutul desfăşurător al activităţilor instructiv-formativ-educative, programul a venit în întâmpinarea dorinţelor copiilor oferindu-le posibilităţi multiple de a se informa şi consolida sănătatea, petrecându-şi timpul liber de vacanţă într-un mod util, întâlnindu-se cu componentele de tip loisir (sportive, artistice, sociale, culturale). Perioada petrecută pe munte a fost un bun prilej de perfecţionare a calităţilor motrice, de refacere a forţelor fizice şi psihice, de sporire a capacităţii de muncă. Profesorii şi voluntarii şi-au propus şi permanenta socializare şi interacţiune a elevilor pentru dezvoltarea capacităţii de comunicare, de receptare a frumosului din natură şi din relaţiile umane, precum şi îmbunătăţirea unei atitudini responsabile faţă de mediu, de protejare şi conservare a acestuia. Jocul şi mişcarea au fost mijloacele cheie de abordare.
„N-ar fi tocmai revelatoare prezentarea standard a unor clasamente în evaluarea rezultatelor activităţilor. Datorită densităţii jocurilor, a numărului de repetări, toţi copiii au avut prilejul să câştige multe locuri întâi. Apreciem că au simţit că formează o mare familie a bunei dispoziţii prin joc şi mişcare, propunându-şi şi reuşind să se distreze prin întrecerile susţinute”, a declarat d-na profesoară Nicoleta Dumitrescu.
Sportul „rege” dintotdeauna în cadrul programului, handbalul împreună cu toate jocurile specifice dezvoltării calităţilor motrice şi cele dinamice pregătitoare a dat numeroase prilejuri de afirmare echipajelor concurente. În final, pe baza punctajelor cumulate fiind evidenţiaţi cei mai dinamici practicanţi: golgheter – Mihai Moţpan, portar – Alexandru Ştefan, jucător tehnic – Ioan Muntean.
Atletismul a fost abordat cu jocuri de întrecere şi ateliere diferenţiate, emulaţia competiţiei antrenându-i pe toţi participanţii. Cei mai buni atleţi ai Rarăului au fost Denisa Zaharia (Şcoala Nr. 2 „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc) şi Bogdan Grosu (LPS Suceava).
Fotbalul per echipă i-a pus în valoare pe câmpulungeni dar, la individual s-au remarcat golgeterul Todică Sergiu şi cel mai tehnic jucător, micuţul Ştefan Năstase care a prezentat adevărate lecţii de măiestrie prin jonglarea mingii.
Cu siguranţă cel mai aşteptat joc a fost cel de rugby-tag. O premieră în cadrul cupei, noutate chiar şi pentru profesori, promovarea acestui joc sportiv ce nu presupune contactul fizic direct a avut mare succes în rândul copiilor. I-au prins repede regulile de bază, jucându-l cu mare plăcere şi în multe combinaţii ale coechipierilor. Spre surprinderea şi amuzamentul tuturor, cele mai multe taguri smulse de la adversari cu talie mult mai mare decât a ei, le-a adunat micuţa participantă din Botoşani, Ariana Breşug (6 ani). Cei mai tehnici jucători, la categoriile lor de vârstă au fost evidenţiaţi Emanuel Muntean (Şcoala Nr. 3) şi Emanuel Budeanu (LPS), ambii fiind din Suceava.
Câştigătorii cupelor şi locurilor întâi la competiţia de şah au fost nominalizaţi pentru cele trei categorii de vârstă:
sub 10 ani – Ariana Breşug şi Alexandru Breşug (Palatul Copiilor Botoşani)
sub 14 ani – Iarina Dumitraş (Botoşani) şi Ene Cătălin (Şcoala „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc)
sub 18 ani – Ioana Oblesniuc şi Vasile Ţîmpău (CSM „Rarăul”)
Pentru constanta implicare pe toată perioada jocurilor, nominalizaţii celor mai buni arbitrii secunzi de activitate au fost Cosmin Turcu şi Robert Enescu (LPS Suceava).
Partea a treia din programul fiecărei zile a aparţinut jocurilor recreative, sportiv-distractive şi de cabană. Copiii s-au intrecut şi în dezlegarea integramelor-rebus-sudoku montan, au descoperit câte ceva din legendele tainice ale Rarăului, voia bună ţinându-i împreună până la ora stingerii. Pentru câtă bucurie le-a creat celorlalţi participanţi, exemplu de ordine şi disciplină pe tot parcursul sejurului, nominalizarea celui mai bun animator a primit-o Bogdan Todiraş (Şcoala Nr. 3).
Modulul salvării montane le-a oferit copiilor prilejul să se familiarizeze cu tehnicile de supravieţuire şi prim-ajutor pe munte, să descopere din secretele nodurilor alpiniste, codul semnelor, vetrei focului şi confecţionarea tărgii. Dinspre teorie spre practică, aplicaţiile au fost presărate cu întreceri distractive.
Atent monitorizat de Salvamont, concursul de orientare sportiv-turistică a aliniat la startul în traseu şapte echipaje dornice să-şi pună în valoare aptitudinile colective de acţiune în teren montan. Spre surprinderea plăcută a tuturor, echipajul celor mai mici participanţi de la Şcoala Nr. 3 Suceava a dat dovadă de maximă seriozitate, cunoştinţe teoretice şi ambiţie practică în parcurgerea traseului conform hărţii, scoţând şi cel mai bun timp. Din rândul acestora, elevul Adrian Petraş a fost de altfel evidenţiat pentru întreaga activitate eco-turistică având drept „cele mai bune abilităţi / competenţe” dovedite în cadrul întrecerilor specifice. Fiind şi-un foarte talentat chitarist a reuşit să însufleţească atmosfera focului de tabără care i-a ţinut pe participanţi până noaptea târziu cu cântece folk, de munte şi prietenie.
„Zona desfăşurării activităţilor este foarte potrivită pentru multă mişcare şi antrenament. Pe lângă obiectivul grupului nostru de pregătire fizică în regim de cantonament, oferta programului Cupei Rarău ne-a atras şi implicat în jocurile originale specifice sportului pentru toţi, păstrându-ne pe toată perioada o stare optimă şi un tonus ridicat. Pentru majoritatea elevilor a fost ceva nou, plăcut şi incitant. Lucrul picioarelor a fost intens solicitat, alergarea pe teren variat mijlocind acest fapt. E bine de specificat că în acest program copiii sunt antrenaţi corect, întrucât şi mersul se învaţă şi nu oricum”, ne-a precizat antrenorul LPS Suceava, profesorul Iulian Dugan.
Într-un an al voluntariatului declarat internaţional, imensă le-a fost bucuria organizatorilor văzând reacţia benevolă a voluntarilor participanţi la program. Foşti „copii crescuţi în cupă”, actualii tineri s-au mobilizat de prin diferite colţuri ale ţării, venind într-un freamăt şi dor comun de activitate a lunii lor de suflet, august. Dintre aceştia, veterani ai programului, studenţii Dimitrie Macovei şi Alexandru Amihăesei au reprezentat un viu resort mobilizator pentru reuşita activităţilor.
În aprecierea unor programe de mare anvergură cum este şi Cupa Rarău, adevăraţii evaluatori sunt copiii. Participanţi şi în alte tabere naţionale, au declarat că mult mai frumos li se pare la „cupă”. În baza bunelor impresii anterioare, unii se aşteptau din partea organizatorilor la „asemenea ieşire spre realitatea munţilor”. Au fost mulţumiţi de „excelenta organizare”, încântaţi fiind de „jocurile frumoase şi concursurile distractive”, de plimbările şi drumeţiile pe munte, de „aerul pătrunzător şi peisajul minunat”.
S-au simţit bine „alături de cei noi cunoscuţi”, au legat prietenii datorită acestora trăind sejurul „ca un paradis”. Au remarcat „silinţa coordonatorilor pentru ca să iasă ceva frumos”, organizarea timpului şi ospitalitatea, spaţiul de distracţie şi libertatea de care au avut parte, i-a încântat vremea ce a ţinut cu ei, focul de tabără, atmosfera generală şi premiile personalizate. Pentru viitor îşi doresc să participe „la cât mai multe ediţii”, refacerea terenului de sport din creierul munţilor, ridicarea standardului de confort al cabanei la multe stele. Pentru că îşi doresc desfăşurarea programului tot acolo, nu în oraş.
Fiecare ediţie, de-a lungul timpului a fost unică prin reuşită şi impact. Însă, anul acesta feed-back-ul curent parcă a fost mai intens. Zilnic a avut parte de vizita şi prezenţa a cel puţin câte două perechi de părinţi grijulii. Fini observatori şi analişti, aceştia au remarcat cât de greu este dar, minunat să reuşeşti să-i armonizezi pe copiii de vârste diferite într-un întreg constructiv de bună dispoziţie şi activitate eficientă favorabilă educaţiei lor. Ingredientele cheie sigur le cuprind pe cele ale vocaţiei, creativităţii, profesionalismului şi mult, mult suflet.
Premiile constând în diplome, medalii, cupe, ecusoane, tricouri şi dulciuri au fost oferite cu generozitate de către ASŞ „Rarău”, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava şi Asociaţia Judeţeană „Sportul pentru Toţi” Suceava.
Renumele ce precede experienţa unui deceniu de activitate a fost întărit şi de implicarea generoasă a inimoşilor sponsori, constanţi susţinători ai ediţiei anuale şi ai multor activităţi extraşcolare de amploare: Pensiunea „Bucovina” prin dl consilier Mircea Giosan, SC Andelvero SRL reprezentată de Ion Baciu, SC Burduhosu SRL prin dl Victor Burduhosu, SC Ovisilv SRL din Câmpulung Moldovenesc. Nu în ultimul rând, mulţumirile organizatorilor se adresează şi echipei administrative a Cabanei „Rarău”, domnilor Dumitru Nemţuc, Gheorghe Focşa şi Ioan Focşa, pentru toate facilităţile puse la dispoziţie desfăşurării programului, în special pentru primirea participanţilor într-o perioadă de vârf a sezonului. De menţionat aportul semnificativ al implicării domnului primar Gabriel Constantin Şerban. Datorită sprijinului său financiar s-a putut asigura combustibilul necesar pentru transporturile logistice şi ai copiilor câmpulungeni pe munte.
Odată cu reabilitarea la standard european al drumului prin Pojorâta, locaţia taberei şi împrejurimile cabanei Rarău au cunoscut şi pe perioada activităţilor un important aflux de turişti. Zona fiind deschisă şi publicului larg, cei din „cupă” s-au simţit protejaţi şi îndrumaţi de permanenta prezenţă a Salvamontului alături de jandarmii montani, astfel încât tot programul s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii de securitate şi bună dispoziţie.
Intră acum și în grupul de